Με επικοινωνιακού τύπου «εμφάνιση» της ηγεσίας του υπουργείο Ανάπτυξης έκανε πρεμιέρα το νέο μέτρο, την ώρα που καταναλωτές και σχετικές ενώσεις να…κρατούν μικρό καλάθι.
Ο Άδωνης Γεωργιάδης φρόντισε να ενημερώσει εκ των προτέρων για τη σημερινή του «περιοδεία» σε καταστήματα (να ξέρουν και τα τηλεοπτικά συνεργεία που θα πάνε), την ώρα που οι πολίτες αναμένουν πολύ μικρή έως μηδενική ανακούφιση από το καλάθι του νοικοκυριού.
Αφού έφτιαξε τους γιακάδες του, έκαναν σήμα τα κανάλια να ξεκινήσει παράσταση ο πρωταγωνιστής του περιοδεύοντος θιάσου στα σούπερ μάρκετ, όπου ρώτησε για «τα μπούτια και τα κρέατα» (ο χυδαίος). Εσείς πάντως, αν πρέπει οπωσδήποτε να πάτε για ψώνια σήμερα πάρτε το ανάλογο καλάθι.. pic.twitter.com/kCNHivc5vP
— Tha Noto (@AthaNoto) November 2, 2022
Βασικές ρυθμίσεις
Σύμφωνα με την σχετική ρύθμιση, τα σούπερ μάρκετ που εντάσσονται στο μέτρο, οφείλουν να διαθέτουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο καλάθι του νοικοκυριού σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.
Τα προϊόντα αυτά θα επισημαίνονται με το ειδικό σήμα που έχει δημοσιεύσει το υπουργείο Ανάπτυξης τόσο στα ράφια όσο και στα μέσα διαφημιστικής επικοινωνίας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, τα προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, ως προς τη συμμόρφωση με την διάταξη περί αθέμιτης κερδοφορίας. Επίσης, τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους νέος κατάλογος προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Οι 51 κατηγορίες προϊόντων
1 Ρύζι
2 Ψωμί για τόστ
3 Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)
4 Φρυγανιές
5 Μακαρόνια Νο 6
6 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 Όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)
8 Γαλοπούλα ή/και πάριζα
9 Κατεψυγμένα ψάρια
10 Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)
11 Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)
12 Γάλα φρέσκο πλήρες
13 Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά
14 Γάλα εβαπορέ
15 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
16 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
17 Τυρί φέτα
18 Τυρί γκούντα
19 Τυρί με χαμηλά λιπαρά
20 Χυμός τομάτας διατηρημένος
21 Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
22 Μαργαρίνες
23 Παρθένο ελαιόλαδο
24 Ηλιέλαιο
25 Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
26 Λευκή ζάχαρη
27 Φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)
28 Γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)
29 Ελληνικός καφές
30 Στιγμιαίος καφές
31 Γαλλικός καφές
32 Τσάι ή χαμομήλι
33 Κακάο σε σκόνη
34 Χυμός πορτοκάλι
35 Απολυμαντικά χεριών / αντισηπτικά
36 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
37 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
38 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
39 Χαρτί κουζίνας
40 Χαρτί υγείας
41 Οδοντόκρεμες
42 Σερβιέτες
43 Ταμπόν
44 Σαμπουάν
45 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
46 Πάνες ακράτειας
47 Πάνες για μωρά
48 Μωρομάντηλα
49 Σαμπουάν για μωρά
50 Τροφές για σκύλους
51 Τροφές για γάτες.
«Έλεγχος» μπροστά στις κάμερες
«Όπως βλέπουμε από την πρώτη αυτοψία, επειή υπήρχε μια ανησυχία ότι θα έχουμε προϊόντα μόνο ιδιωτικής ετικέτας, αποδεικνύεται ότι έχουμε και επώνυμα» έσπευσε να παρατηρήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά το πρωινό του σόου παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, παράλληλα, υποστήριζε ότι «η εντολή για τους ελέγχους από την ΔΙΜΕΑ είναι διπλή: έλεγχος σε όλα τα καλάθια για να δούμε ότι είμαστε σε τιμές κάτω της 3ης Οκτωβρίου και δεύτερον να συνεχιστούν οι έλεγχοι για τα πλαφόν. Δεν θα γίνει χαμός σε όλα τα άλλα».
Πολίτες και… Σταϊκούρας δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία
Εάν κρίνουμε, πάντως, από τις απαντήσεις των πολιτών στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata, οι καταναλωτές δεν πείθονται παρά τα κυβερνητικά πανηγύρια. Όπως επισημαίνει η «Εφ.Συν.» σε σημερινό ρεπορτάζ της (βλ. Μικρό καλάθι» κρατά το 80% των καταναλωτών), οι 8 στους 10 δήλωσαν ότι περιμένουν μηδενική ώς ελάχιστη ανακούφιση στα οικονομικά τους από το καλάθι του νοικοκυριού.
Το ίδιο, πάντως, φαίνεται να ισχύει και για τον υπουργό Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, στο 10% από 8,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (βλ. διπλανό άρθρο).
Σοβαρά ερωτήματα διατυπώνει και το ΙΝΚΑ εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο τα κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ θα μπορέσουν να ελέγξουν όλα τα σουπερμάρκετ της χώρας.